Kako do kakovostnih fotografij vaših izdelkov?

Vsi, ki se ukvarjate s trženjem izdelkov, potrebujete, dobre fotografije, s katerimi izdelate kataloge, oglase in druge promocijske materiale. Živimo v svetu, ko izdelke kupujemo preko spleta ali katalogov. Danes je bolj kot kadarkoli prej pomembno, da svojim kupcem pokažemo dobre in kakovostne fotografije izdelkov, ki jih želimo prodati. 

Pri tem se včasih pojavi ideja, da bi izdelke lahko fotografirali kar sami. Seveda, zakaj pa ne? Danes so fotoaparati in mobilni telefoni dovolj dostopni in zmogljivi, da zajamejo solidno fotografijo. A kljub temu tiste res kakovostne fotografije nastanejo v fotografskem studiu. 

Fotografija ni samo fotoaparat in izdelek na belem ozadju. Za dobro fotografijo je potrebnega mnogo znanja. Najprej o fotografiji nato pa tudi o človeški psihologiji dojemanja vizualnega sveta okoli nas. Treba je poznati materiale, iz katerih so izdelki narejeni in kako se bodo obnašali, ko jih osvetlimo. Zelo pomembno je, da znamo izdelek fotografirati tako, da bo gledalec na fotografiji dobi občutek vrste materiala, še preden ga bo dejansko videl v živo in prvič potipal. Z napačno izbiro objektiva oz. goriščne razdalje lahko izdelek deformiramo, kar bo privedlo, da napačne predstave gledalca oz. razočaranja ob nakupu. Če bomo izdelek fotografirali iz nepravilnega zornega kota, bo lahko gledalec dobil napačno predstavo o velikosti ali obliki izdelka.

Fotografiranje izdelkov je torej veliko bolj kompleksno, kot se zdi na prvi pogled. Dobra fotografija izdelka je tista, ki ustreza določenim tehničnim merilom in v ljudeh vzbudi čustva. Amaterske fotografije se lahko tako hitro izkažejo kot slaba izbira za vaš posel. Spodaj je naštetih nekaj glavnih stvari, na katere morate biti pozorni, če se fotografiranja lotite sami:

Kvaliteta fotografije

Kljub temu da vsak dan slišimo, kako zmogljivi so fotoaparati iz mobilnih telefonov temu žal ni tako (vsaj pri studijski fotografiji). Mobilni telefoni so s svojo majhnostjo zelo omejeni. To pomeni, da v njih ni prostora za velik senzor, ki bi zajel določene detajle na fotografiji.

Deformacija izdelka

Z izbiro nepravilnega ali ne dovolj kvalitetnega objektiva, lahko pride do večjih popačenj izdelka, za kar smo že ugotovili, da ni dobro za realno predstavo gledalca. Izbira pravega objektiva in kota fotografiranja je zato zelo pomembna za končni videz vašega izdelka.

Pravilne barve

Barve so zelo pomembne pri prodaji izdelkov. Pomembno je, da s pravilno osvetlitvijo prikažemo barve izdelka takšne, kot so v resnici. Pri povprečnih fotoaparatih je nadzor barv lahko težaven. S pravilno opremo oz. pripomočki in postprodukcijo lahko dosežete, da bodo vaši izdelki na fotografiji videti takšni, kot so v resnici.

Konsistenca 

Če boste fotografiranje izvajali v določenih intervalih, boste hitro opazili, da bela barva na eni in drugi fotografiji ni več enaka. Namreč, zelo moteče je, da so vaše fotografije postavljene druga ob drugi v spletni trgovini, pri čemer, se barvno in slogovno zelo razlikujejo. S tem damo jasno vedeti, da nismo najbolj dosledni pri svojem poslu. S pravilno osvetljenim prostorom in doslednimi tehnikami fotografiranja se vam to ne bo dogajalo.

Vsekakor pa je še vedno dobro vzeti v razmislek profesionalni studio, ki vam bo izdelal kakovostne fotografije, ki bodo prodajale vaše izdelke. Svoj čas in fokus pa boste lahko usmerili v prodajo in razvoj novih izdelkov. Prepričan sem, da vam bo to prineslo več dobička, kot pa prihranjen denar za fotografije, ki bodo vaše izdelke prodajale slabše ali celo odvračale od nakupa.